25/11/09

Θάλασσα κάλυπτε το βόρειο ημισφαίριο του Άρη


Από μια ενιαία θάλασσα πιστεύεται πως καλυπτόταν το βόρειο ημισφαίριο του Άρη, την οποία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τροφοδοτούσε εκτεταμένο δίκτυο ποταμιών.

Οι επιστήμονες σχεδίασαν καινούργιο χάρτη για τον Άρη, στον οποίο φαίνεται ότι τα δίκτυα πεδιάδων στον Άρη είναι διπλάσιας έκτασης από την αρχικώς εκτιμώμενη, γεγονός που παραπέμπει στο ότι έχουν σχηματιστεί από ποτάμια.
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε μια ζώνη που περικυκλώνει τον ισημερινό και τα νότια πλάτη, η οποία πιστεύεται ότι υποδεικνύει τις κοίτες των ποταμών που κυλούσαν κάποτε στα υψίπεδα του πλανήτη καταλήγοντας σε έναν γιγάντιο ωκεανό.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι εκατομμύρια χρόνια πριν ο Άρης είχε ένα «άνυδρο ηπειρωτικό κλίμα», όμοιο με τις ξηρότερες περιοχές της Γης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι βροχοπτώσεις ήταν συχνές, τροφοδοτώντας τα ποτάμια, τα οποία με τη σειρά τους χύνονταν στη θάλασσα.
Οι ενδείξεις αυτές για την πρώιμη «υγρή περίοδο» του κόκκινου πλανήτη αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για ύπαρξη ζωής.
«Όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του δικτύου πεδιάδων στο νέο χάρτη υποδεικνύουν ένα συγκεκριμένο κλιματικό σενάριο για την πρώιμη εποχή του Άρη», επισήμανε ο δρ Γουέι Λούο από το Northern Illinois University των ΗΠΑ που ηγήθηκε της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου