25/11/09

Από τα πιο «καυτά» έτη στην Ιστορία το 2009



Εκτός και αν υπάρξει κάποιος απρόσμενα ψυχρός Δεκέμβριος, το 2009 προβλέπεται ότι θα αποδειχτεί παγκοσμίως το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί, όπως εκτιμά η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το BBC, χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, τελικά να είναι ακόμα και το τρίτο θερμότερο από τότε που άρχισε η καταγραφή των θερμοκρασιών πριν περίπου 150 χρόνια.
Οι βρετανοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το 2009 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα είναι αυξημένη έναντι του 2008, εκτός και αν υπάρξει κάποια ιδιαίτερα ψυχρή περίοδος μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται.
Οι σκεπτικιστές περί της εξέλιξης του κλίματος (και της υπερθέρμανσης του πλανήτη) είχαν υποστηρίξει ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες φαίνονταν να έχουν σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία περίπου δεκαετία.
Αυτό το απέδιδαν εν μέρει στο ρεύμα Ελ Νίνια του Ειρηνικού ωκεανού, το οποίο ψυχραίνει τη Γη. Όμως η επίδραση του Ελ Νίνια μετριάστηκε φέτος την άνοιξη και η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι το 2009 θα αποδειχτεί ένα από τα πέντε θερμότερα έτη του τελευταίου ενάμιση αιώνα.
Όλα τα τελευταία δέκα έτη βρίσκονται ανάμεσα στα 15 πιο θερμά έτη των τελευταίων 150 ετών.
Το 2010 αναμένεται η επίδραση του θερμού ρεύματος Ελ Νίνιο και οι βρετανοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να «κτυπήσει» ρεκόρ όλων των εποχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου