18/11/09

Το Βατικανό κοιτά τους ουρανούς αναζητώντας εξωγήινους



Τέσσερις αιώνες αφότου καταδίκασε σε φυλάκιση τον Γαλιλαίο επειδή υποστήριζε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος, το Βατικανό διοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο για το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινης ζωής και τις συνέπειές της για την Καθολική Εκκλησία.
«Τα ερωτήματα για την προέλευση της ζωής και την ενδεχόμενη ύπαρξη ζωής αλλού στο Σύμπαν είναι ιδιαίτερα κατάλληλα [για την Εκκλησία] και χρήζουν προσεκτικής εξέτασης» δήλωσε ο αιδεσιμότατος Χοσέ Γαβριέλ Φούνες, αστρονόμος και διευθυντής του Παρατηρητηρίου του Βατικανού, το οποίο λειτουργεί έξω από τη Ρώμη από το 1891.
Ο Φούνες παρουσίασε τα αποτελέσματα πενθήμερου συνεδρίου που συγκέντρωσε αστρονόμους, φυσικούς, βιολόγους και άλλους ειδικούς με θέμα την Αστροβιολογία, τη μελέτη της προέλευσης της ζωής και της ύπαρξής της σε άλλους πλανήτες.
Τριάντα επιστήμονες, πολλοί από αυτούς μη καθολικοί, συμμετείχαν στη συνάντηση και εξέτασαν μεταξύ άλλων το ερώτημα «εάν μορφές ζωής με ικανότητα αντίληψης υπάρχουν σε άλλους κόσμους.
Ο Φούνες παραδέχεται ότι το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινης ζωής θα είχε «πολλές φιλοσοφικές και θεολογικές συνέπειες», τόνισε όμως ότι οι σύνεδροι εστιάστηκαν σε επιστημονικά και όχι θεολογικά θέματα.
Η στάση της Καθολικής Εκκλησίας έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που ο Ιταλός φιλόσοφος Τζιορντάνο Μπρούνο κάηκε στην πυρά ως αιρετικός το 1600 επειδή υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι κατοικήσιμοι κόσμου.
Το 1992, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' αποφάνθηκε ότι η καταδίκη του Γαλιλαίου το 1633 ήταν ένα μεγάλο λάθος, που προέκυψε από «τραγική, αμοιβαία έλλειψη κατανόησης».
Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, φυσικός και φιλόσοφος προκάλεσε την οργή της Εκκλησίας όταν παρουσίασε αστρονομικές παρατηρήσεις που στήριζαν το Ηλιοκεντρικό Σύστημα του Κοπέρνικου.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος, και πολλοί εκτιμούν ότι η ανακάλυψη εξωγήινων πολιτισμών απέχει μόνο λίγα χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου