12/5/10

Χαρτογραφήθηκε το γονίδιο του Νεάντερταλ

Αποκαλύψεις σχετικά με τη σχέση του μοντέρνου ανθρώπου με τον Νεάντερταλ.

Νέα δεδομένα για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τον Νεάντερταλ αποκάλυψαν ερευνητές οι οποίοι κατάφεραν να «χαρτογραφήσουν» το γονιδίωμα του προϊστορικού μας «ξαδέλφου»


Ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα το οποίο προέκυψε από τη μελέτη, ήταν ότι είχαν υπάρξει επιμειξίες ανάμεσα στα δύο είδη- αν και ήταν σε μικρή κλίμακα.
«Πλέον μπορούμε να πούμε ότι, σχεδόν σίγουρα, είχαν λάβει χώρα επιμειξίες μεταξύ σύγχρονων ανθρώπων και Νεάντερταλ» είπε ο Ρίτσαρντ Γκρην, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Σάντα Κρουζ, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού «Science», και βασίστηκε στο γενετικό υλικό που συγκεντρώθηκε από κόκαλα ηλικίας 40.000 ετών, τα οποία είχαν βρεθεί στην Κροατία.
Ο Νεάντερταλ θεωρείται ο κοντινότερος εξελικτικός «συγγενής» μας. Εμφανίστηκε πριν από 400.000 χρόνια και κινήθηκε κυρίως στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Εξαφανίστηκε πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αποτελεί μοναδική πηγή πληροφοριών σχετικά με τον σύγχρονο άνθρωπο.
«Για πρώτη φορά μπορούμε να προσδιορίσουμε γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία μας διαφοροποιούν από άλλους οργανισμούς, καθώς και από τους κοντινότερους εξελικτικά συγγενείς μας» είπε ο Σβάντε Πάαμπο, του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ (Λειψία).
Οι ερευνητές δημοσίευσαν έναν κατάλογο γενετικών χαρακτηριστικών τα οποία συναντώνται στο σύγχρονο άνθρωπο αλλά όχι στον Νεάντερταλ ή τους πιθήκους.
Οι κοντοί, με «τραχιά» χαρακτηριστικά Νεάντερταλ έζησαν σε μέρη της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Μ. Ανατολής για περίπου 170.000 χρόνια. Οι τελευταίες ενδείξεις σχετικά με αυτούς χρονολογούνται 28.000 χρόνια στο παρελθόν, με το Γιβραλτάρ να αποτελεί το τελευταία επιβεβαιωμένο «καταφύγιό» τους.
Η εξαφάνισή τους έχει αποτελέσει αντικείμενο υποθέσεων και έντονων διαφωνιών στην επιστημονική κοινότητα, καθώς έχει επιβεβαιωθεί η συνύπαρξή τους, για ένα χρονικό διάστημα, με τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο πρόγονος ήταν κοινός, με τον Νεάντερταλ να ακολουθεί δική του εξελικτική πορεία πριν από 300.000 χρόνια.
Όσον αφορά τις επιμειξίες με το σύγχρονο άνθρωπο, εκτιμάται ότι έλαβαν χώρα κυρίως στη Μ। Ανατολή, λίγο μετά την αποχώρηση από την Αφρική και την εξάπλωση στην Ευρασία. Το ποσοστό του γονιδιώματος του σύγχρονου ανθρώπου που προέρχεται από τους Νεάντερταλ εκτιμάται πως κυμαίνεται ανάμεσα στο 1και το 4%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου