23/6/11

Αμαζόνιος: Ανακάλυψαν άγνωστη έως σήμερα φυλή

Στο πυκνό τροπικό δάσος του δυτικού Αμαζονίου, ερευνητές από την Υπηρεσία Προστασίας Ινδιάνων της Βραζιλίας, εντόπισαν μια νέα, άγνωστη έως σήμερα, φυλή ιθαγενών। Οι αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της φυλής, λέγοντας ότι αριθμεί περί τα 200 μέλη που ζουν σε παραδοσιακές καλύβες - ή «μαλόκας»- οι οποίες περιστοιχίζονται από μικρές φυτείες φυστικιών, μπανάνας και καλαμποκιού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων, μια κυβερνητική οργάνωση με αποστολή την προστασία των δικαιωμάτων των ιθαγενών, οι ερευνητές υποψιάστηκαν για πρώτη φορά την ύπαρξη της φυλής όταν, εξετάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες του δυτικού Αμαζονίου, κοντά στα σύνορα με το Περού, είδαν μικρά ξέφωτα. Τον περασμένο Απρίλιο ερεύνησαν την περιοχή αυτή από αέρος για να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός οικισμού αποτελούμενου από τέσσερις μεγάλες «μαλόκας» και τρία χωράφια.
Κατά τον επικεφαλής της αποστολής Φαμπρίτσιο Αμορίμ, η επιβεβαίωση τέτοιων ανακαλύψεων προϋποθέτει χρόνια προσεκτικών ερευνών, με βάση αυστηρούς κανονισμούς, που αποσκοπούν στην προστασία των άγνωστων φυλών.
Ο Αμορίμ και οι συνεργάτες του αποκλείουν εκ των προτέρων τη δημοσιοποίηση συντεταγμένων ή άλλων στοιχείων για την τοποθεσία της φυλής. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή ζουν τουλάχιστον άλλες 13 μικρές φυλές, οι οποίες δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ στον Αμαζόνιο πιστεύεται ότι ζουν συνολικά 68 τέτοιες φυλές! Παρότι οι ιθαγενείς είναι εντελώς αποκομμένοι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που απειλούν τον τρόπο ζωής τους.
«Οι μεγαλύτερες απειλές για την ακεραιότητα αυτών των φυλών είναι η παράνομη αλιεία, το κυνήγι, η υλοτομία, η εξόρυξη μεταλλευμάτων, οι κτηνοτρόφοι, οι ιεραπόστολοι και καταστάσεις όπως η διακίνηση ναρκωτικών», επισημαίνει ο Αμορίμ. «Άλλη μία κατάσταση, η οποία απαιτεί προσοχή, είναι η αναζήτηση πετρελαίου στο Περού», μια δραστηριότητα, που εύκολα θα μπορούσε να απειλήσει τις περιοχές των ιθαγενών.
Παρά τις απειλές αυτές, οι περισσότερες φυλές της Βραζιλίας διατηρούν τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Τα μέλη πολλών από αυτές μάλιστα διεκδίκησαν και κατοχύρωσαν συνταγματικά το δικαίωμα να ζουν στις περιοχές των προγόνων τους. Μέχρι στιγμής, το 11% των εδαφών της Βραζιλίας - και σχεδόν το 22% του Αμαζονίου- έχει «επιστραφεί» σε τέτοιες φυλές.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου