4/2/11

54 εξωπλανήτες μπορεί να φιλοξενούν ζωή



Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASΑ ανακάλυψε από 1.235 πιθανούς εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» και είναι ικανές να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως πέντε από αυτούς τους εξωπλανήτες έχουν το μέγεθος περίπου της Γης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η NASA, το τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει 170 ακόμα ηλιακά συστήματα, όπου περισσότεροι από ένας εξωπλανήτης περιφέρονται γύρω από το μητρικό άστρο τους. Πιο συγκεκριμένα 115 άστρα βρέθηκαν να περιτριγυρίζονται από ένα ζεύγος πλανητών, 45 άστρα διαθέτουν τρεις πλανήτες, οκτώ άστρα έχουν σύστημα τεσσάρων πλανητών το καθένα, ένα έχει πέντε και ένα έξι πλανήτες (το επονομαζόμενο «Κέπλερ»-11). Μέχρι σήμερα, το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει εντοπίσει συνολικά 68 πιθανούς εξωπλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη, 288 περίπου διπλάσιους από τη Γη, οι οποίοι ονομάζονται «σούπερ-Γαίες», 662 μεγαλύτερους με μέγεθος όσο ο Ποσειδώνας και 184 ακόμα πιο μεγάλους, αποδεικνύοντας την εντυπωσιακή ποικιλία που χαρακτηρίζει το σύμπαν.
Το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει στραμμένο και ταυτόχρονα - καρφωμένο το «βλέμμα» του σε ένα σταθερό σημείο που αντιστοιχεί στο ένα τετρακοσιοστό (1/400) του ουρανού
, παρατηρώντας περίπου 156.00 άστρα και τα πιθανά πλανητικά συστήματά τους. Φυσικά, αυτές οι ανακαλύψεις θα πρέπει να μελετηθούν εκ νέου και να επιβεβαιωθούν με επίγεια τηλεσκόπια αλλά και άλλους τρόπους μέσα στους επόμενους μήνες. Μερικοί από τους βασικούς όρους που απαιτούνται προκειμένου ένας πλανήτης να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή είναι το κατάλληλο μέγεθος, η σύνθεση, η θερμοκρασία και η απόσταση από το αστέρι του. Σημειώνεται, ότι μόνο δύο δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες έχουν βρεθεί έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης στο παρελθόν. Ορμώμενος από αυτό το γεγονός, ο επικεφαλής επιστήμονας Γουίλιαμ Μπορούκι είπε ότι ο αριθμός 54 είναι «ένα τεράστιο, ένα ασύλληπτο ποσό». Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε κατά την ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων για την ανακάλυψη ενός νέου πλανητικού συστήματος, που αποτελείται από τουλάχιστον έξι πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 2.000 έτη φωτός μακριά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου