20/1/13

Η Μόνα Λίζα... ταξίδεψε στη Σελήνη



Στη Σελήνη ταξίδεψε... και η Μόνα Λίζα. Στην πρώτη επίδειξη της νέας δυνατότητας επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ,  η NASA έστειλε μια ψηφιακή εικόνα του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009.

Η NASA έστειλε μια ψηφιακή εικόνα του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ο οποίος βρίσκεται σε τρο
Η NASA έστειλε μια ψηφιακή εικόνα του διάσημου πίνακα                                                      του Λεονάρντο ντα Βίντσι από το κέντρο διαστημικών πτήσεων                                   Goddard προς τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO),                                      ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη
Η τεχνολογία αυτή οπτικής επικοινωνίας -για πρώτη φορά επετεύχθη επικοινωνία της Γης με σεληνιακό δορυφόρο μέσω λέιζερ- αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες ραδιοεπικοινωνίες που χρησιμοποιούνται από τους δορυφόρους και να επιτρέψει μετάδοση δεδομένων με μεγαλύτερες ταχύτητες.
Η διαδικασία
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές της NASA, που έκαναν σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό «Optics Express», ήταν η εξής: Η εικόνα του πασίγνωστου πίνακα χωρίστηκε σε 150Χ200 pixel, καθένα από τα οποία μετατράπηκε σε απόχρωση του γκρι, και εστάλη στη Σελήνη μέσω ενός παλμού λέιζερ με ταχύτητα 300 bits/δευτερόλεπτο. Ένα ειδικό όργανο του LRO έλαβε τους παλμούς λέιζερ και ανακατασκεύασε την εικόνα της Μόνα Λίζα, την οποία έστειλε πίσω στον πλανήτη μας μέσω του συστήματος ραδιοτηλεμετρίας που διαθέτει.

Πηγή:  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63769106

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου