10/5/11

Επιβεβαιώνεται η θεωρία της σχετικότητας του ΑϊνστάινΤα μεγάλα ουράνια σώματα του Σύμπαντος, οι πλανήτες όπως η γη, τα άστρα, οι γαλαξίες, καμπυλώνουν το χώρο και το χρόνο γύρω τους με τη δύναμη της βαρύτητάς τους, ακριβώς όπως έχει προβλέψει η διάσημη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.Η επιβεβαίωση έγινε από τις μετρήσεις του διαστημικού σκάφους Gravity Probe B (GP-B) της NASA, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

«Ο Αϊνστάιν ζει», δήλωσε ο φυσικός στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Φρ. Εβεριτ, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής GP-B, μιας πραγματικής Οδύσσειας, η οποία προετοιμαζόταν από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επί περίπου τέσσερις δεκαετίες και τελικά εκτοξεύτηκε το 2004.
ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΟπως είπε ο Αμερικανός φυσικός, επιβεβαιώνεται πλέον ότι «στο σύμπαν ο χώρος και ο χρόνος καμπυλώνονται από τη βαρύτητα। Η Γη παραμορφώνει πολύ ελαφρά το χώρο γύρω της, λόγω της βαρύτητάς της, και τον «παρασέρνει» μαζί της καθώς περιστρέφεται। Φανταστείτε τη Γη σαν να ήταν βυθισμένη σε μέλι. Καθώς ο πλανήτης μας περιστρέφεται, το μέλι ολόγυρα περιδινείται, όπως συμβαίνει με το χώρο και το χρόνο».

Αυτό ακριβώς είχε προβλέψει, πριν από σχεδόν 100 χρόνια ο Αϊνστάιν, σε μια εποχή που δεν ήταν όμως δυνατό να υπάρξει πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του, λόγω έλλειψης της κατάλληλης τεχνολογίας. «Η αποστολή GP-B επιβεβαίωσε δύο από τις πιο θεμελιώδεις προβλέψεις του σύμπαντος του Αϊνστάιν, πράγμα που έχει καθοριστικές επιπτώσεις για την αστροφυσική έρευνα», τόνισε ο Εβεριτ. Ο δορυφόρος μετέφερε τέσσερα εξελιγμένα γυροσκόπια (περιστρεφόμενες σφαίρες), που μπορούσαν να μετρήσουν τόσο τις γεωδαιτικές επιπτώσεις στη Γη, λόγω επίδρασης της βαρύτητας στον χωρόχρονο, όσο και το κατά πόσο ο πλανήτης μας, καθώς περιστρέφεται, «τραβάει» μαζί του το χώρο και το χρόνο.
Τα γυροσκόπιαΑν η θεωρία του Αϊνστάιν ήταν λάθος, τα γυροσκόπια θα έδειχναν πάντα στην ίδια κατεύθυνση, όμως, σύμφωνα με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, τα γυροσκόπια κατέγραψαν μικροσκοπικές, αλλά μετρήσιμες, μεταβολές στη διεύθυνση της περιστροφής τους, υπό την επίδραση της γήινης βαρύτητας.
Οι ανεπαίσθητες κινήσεις των γυροσκοπίων μετρούνταν σε σχέση με τη θέση του άστρου ΙΜ του Πήγασου, ενώ τα γυροσκόπια βρίσκονταν σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (μείον 273 βαθμοί Κελσίου), για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των μετρήσεων। Οι τεχνολογίες που δημιουργούνται για τον έλεγχο της βαρύτητας έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των παγκόσμιων συστημάτων προσδιορισμού θέσης (GPS) και στη μέτρηση της ακτινοβολίας υποβάθρου στο Σύμπαν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου