19/10/10

Μπορεί ένα σκουριασμένο νόμισμα να αλλάξει τη σινο-αφρικανική ιστορία;


Τα μικρά χάλκινα νομίσματα, με την τετράγωνη τρύπα στο μέσον τους, μπορεί να μη μοιάζουν εντυπωσιακά, αλλά είναι ικανά να αλλάξουν ριζικά την αντίληψή μας για την ιστορική εξέλιξη της Ανατολικής Αφρικής, αποκαλύπτοντας το ρόλο της Κίνας στην περιοχή.

Τα κινεζικά νομίσματα του 15ου αιώνα ανακαλύφθηκαν από ομάδα Κενυατών και Κινέζων αρχαιολόγων στο χωριό Μαμπρούι στις βόρειες ακτές της Κένυα, ενώ στη μία τους όψη, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να διαβάσουν την επιγραφή «Γιονγκλέ Πονγκμπάο», το όνομα της δυναστείας που έκοψε το νόμισμα μεταξύ 1403 και 1424. «Τα νομίσματα αυτά μετέφερε εκπρόσωπος του αυτοκράτορα Τσουνγκ Ζου. Ξέρουμε σήμερα ότι πολλοί λαθρέμποροι έλιωναν τα χάλκινα νομίσματα. Αυτά, όμως, πρέπει να χαρίστηκαν από τον αυτοκράτορα σε κάποιον τοπικό αξιωματούχο», λέει ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής Ξιν Ντασού του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Τα νομίσματα έφθασαν έτσι στην αφρικανική ήπειρο σχεδόν έναν αιώνα πριν την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων, χάρη στον Ζενγκ Χε, το θρυλικό Κινέζο ναύαρχο που -σύμφωνα με το θρύλο- οδήγησε αρμάδα 300 πλοίων για να διασχίσει τον Ινδικό ωκεανό το 1418.
Το κατόρθωμα του Ζενγκ Χε θεωρείτο ότι ανήκε στο θρύλο, μέχρις ότου ψαράδες στο χωριό Λαμού της Κένυα εμφανίσουν κινεζικά πήλινα του 15ου αιώνα, που είχαν ανασύρει με τα δίχτυα τους. Μετά την ολοκλήρωση γονιδιακών εξετάσεων, η επιστημονική κοινότητα πείσθηκε ότι οι κάτοικοι του χωριού είχαν καταγωγή από την Κίνα, επιβεβαιώνοντας το θρύλο του Ζενγκ. Για να συνεχίσει τις έρευνες, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έστειλε φέτος ομάδα αρχαιολόγων, με προϋπολογισμό 3 εκατ. δολαρίων για έρευνες τριών ετών. Το χωριό Μαμπρούι επελέγη χάρη σε αρχαία κείμενα που κάνουν λόγο για συνάντηση του Ζενγκ Χε με το Σουλτάνο του Μαλίντι, τον πιο ισχυρό ηγεμόνα των βόρειων ακτών της Ανατολικής Αφρικής εκείνη την εποχή.
Αν και τα στοιχεία δεν είναι ακόμη σαφή, τα ευρήματα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Πορτογάλου εξερευνητή Βάσκο ντε Γκάμα, ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος έμπορος που ανέπτυξε σχέσεις με την Α. Αφρική. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η Κίνα είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Αφρική πολύ νωρίτερα από ότι η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου