11/2/10

«Διαβάστηκε» το γονιδίωμα ανθρώπου που έζησε πριν 4.000 χρόνια

Το επίτευγμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά.



Η ανάλυση του DNA ανθρώπινων τριχών, οι οποίες ανήκαν σε άνδρα που έζησε πριν περίπου 4.000 χρόνια στη Γροιλανδία, επέτρεψε την «ανάγνωση» του αρχαιότερου γονιδιώματος σύγχρονου ανθρώπου. Το επίτευγμα δείχνει τις δυνατότητες «χρονομηχανής» που ανοίγει η βιολογία για την μελέτη των αρχαίων πολιτισμών.
Οι τρίχες του άνδρα διατηρήθηκαν ανέπαφες στο παγωμένο υπέδαφος της Γροιλανδίας και με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η "ανάγνωσή" τους σε ποσοστό περίπου 80%. Κατά τρη διαδικασίας της "ανάγνωσης" οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μια σειρά από πληροφορίες για τον άνδρα. Όπως αποκάλυψαν, είχε μπροστινά δόντια σαν φτυάρια, σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκούρα μαλλιά, τα οποία όμως του έπεφταν και κινδύνευε από φαλάκρα. Φαίνεται πως ήταν ευάλωτος στις μολύνσεις του αυτιού και πως πέθανε νέος.Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πρόγονοί του είχαν μεταναστεύσει στη Γροιλανδία από τη βορειοανατολική Σιβηρία ενώ προηγουμένως είχαν φτάσει στην Αλάσκα μέσω του Βερίγγειου πορθμού πριν περίπου 5.500 χρόνια. Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο διέσχισαν την ταραγμένη θάλασσα μεταξύ Αλάσκας και Γροιλανδίας, σε μια πραγματική, αν και παραγνωρισμένη, "Οδύσσεια".Η ανακάλυψη και μελέτη έγινε από τεράστια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Μόρτεν Ρασμούσεν και τον Έσκε Βίλερσλεβ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.Οι τρίχες είχαν ανακαλυφθεί το 1986 στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας, βόρεια του Αρκτικού κύκλου.Ο άνδρας ονομάστηκε Ινούκ, δηλαδή άνθρωπος στη γροιλανδική γλώσσα. Ανήκε σε μια φυλή κυνηγών της Λίθινης Εποχής, τους αινιγματικούς Σακάκ. Η φυλή ήταν η πρώτη που εγκαταστάθηκε στη Γροιλανδία. Οι άνθρωποι εκείνοι ζούσαν σε ένα τελείως αφιλόξενο περιβάλλον. Κυνηγούσαν κυρίως φώκιες και θαλασσοπούλια. Παραμένει άγνωστο πως εξαφανίστηκαν γύρω στο 800 π.Χ..Το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για αίτια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ή τον ανταγωνισμό τους με άλλες φυλές. Η ανακάλυψη ανατρέπει τη θεωρία ότι η Γροιλανδία αποικήθηκε πρώτα από Ινουίτ ή από γηγενείς Αμερικανούς.Οι ερευνητές δήλωσαν βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερα δείγματα γενετικού υλικού από διάφορες περιοχές του κόσμου ακόμα και από θερμότερες, όπου είναι πιο εύκολο τα δείγματα DNA να "μολυνθούν" από μύκητες και βακτήρια, θα αναλυθούν και θα προσφέρουν νέα στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν "διαβάσει", σε γενικές γραμμές, από ακόμα αρχαιότερο DNA τα γονιδιώματα άλλων ειδών, όπως του μαμούθ - ηλικίας περίπου 18.000 ετών - και του Νεάντερταλ, που χρονολογείται στα 40.000 έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου