10/9/09

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα πέτρινα εργαλεία στην Ευρώπη


Τα πρώτα εξελιγμένα πέτρινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη είναι πολύ παλαιότερα από ότι αρχικά είχε εκτιμήσει η επιστημονική κοινότητα.

Μέχρι τώρα, χρονολογούνταν περίπου πριν από 500.000 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας, εργαλεία που βρέθηκαν σε σπήλαιο της Ισπανίας, κοντά στη Γρανάδα, η ηλικία των πρώτων εξελιγμένων εργαλείων φτάνει τα 900.000 χρόνια.Τα εργαλεία που βρέθηκαν είναι κυρίως τσεκούρια με διπλή κόψη. Η νέα χρονολόγηση έγινε από Γκάρι Σκοτ και τον Λούις Γκίμπερτ του Κέντρου Γεωχρονολόγησης του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα στοιχεία αποτελούν πρόσθετες ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των ανθρώπων μετανάστευσαν στην Ευρώπη από την Αφρική πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα.Τα αρχαιότερα στον κόσμο πιο επεξεργασμένα πέτρινα εργαλεία, όπως τσεκούρια με δύο κόψεις και μπαλτάδες, έχουν βρεθεί στην Αφρική και χρονολογούνται πριν περίπου 1,5 εκατ. χρόνια, στην Πρώιμη Πλειστόκαινο γεωλογική περίοδο. Εξάλλου, παρόμοια εργαλεία ηλικίας 700.000 ετών έχουν βρεθεί στην Κίνα και το Ισραήλ. Όμως στην Ευρώπη τα παλαιότερα τσεκούρια μέχρι σήμερα, που ανήκουν στη λεγόμενη "Αχελαία" πολιτισμική φάση, δεν ξεπερνούσαν σε παλαιότητα το μισό εκατομμύριο χρόνια.




Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου