25/9/09

Τα πρώτα φτερά ανήκαν σε δεινόσαυρους ηλικίας άνω των 150 εκατ. ετών


Είναι πια οριστικό: Οι δεινόσαυροι ήσαν οι πρόγονοι των πουλιών. Μια σειρά από καλοδιατηρημένα απολιθώματα δεινοσαύρων, που βρέθηκαν στη βορειοανατολική Κίνα, αποκαλύπτουν τα παλαιότερα φτερά που έχουν ποτέ βρεθεί. Τα φτερά ανήκουν σε πλάσματα ηλικίας άνω των 150 εκατ. ετών και είναι αναμφισβήτητα αρχαιότερα από αυτά του «Αρχαιοπτέρυγα», του παλαιότερου μέχρι σήμερα ανακαλυφθέντος πουλιού, που έχει βρεθεί στη Γερμανία.
Η ανακάλυψη, η οποία έγινε από κινέζους ερευνητές, υπό τον καθηγητή Xu Xing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, αποτελεί την οριστική απόδειξη ότι οι δεινόσαυροι προηγήθηκαν εξελικτικά των πουλιών.
Η θεωρία της προέλευσης των πουλιών από τους δεινόσαυρους πάντα συναντούσε δυσκολίες, επειδή δεν είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα φτερά αρχαιότερα από αυτά του Αρχαιοπτέρυγα. Όμως τα νέα απολιθώματα, από δύο διαφορετικές τοποθεσίες της Κίνας, είναι περίπου 10 εκατ. χρόνια παλαιότερα από αυτά του γερμανικού πουλιού, το οποίο ανακαλύφθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Ο ένας από τους δεινόσαυρους (με την ονομασία “Anchiornis huxleyi”) διαθέτει εκτεταμένο φτέρωμα στο σώμα, τα πόδια και την ουρά του.
Ένα προηγούμενο απολίθωμα που είχε βρεθεί νωρίτερα φέτος, δεν ήταν πλήρες, αλλά το δεύτερο δείγμα, που βρέθηκε πρόσφατα, είναι άψογα διατηρημένο και επέτρεψε στους κινέζους επιστήμονες να καταλάβουν πια την μεγάλη εξελικτική σημασία του για την προέλευση των πουλιών και του πετάγματος.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου