5/8/09

Τα ευρήματα του πλανήτη Ερμή

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου ακοινώθηκαν τα τελευταία ευρήματα από το δεύτερο προσπέρασμα από τον πλανήτη Ερμή της διαστημοσυσκευής «Αγγελιαφόρος» της NASA. Η διαστημοσυσκευή αυτή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2004 και προσπέρασε για πρώτη φορά τον Ερμή τον Ιανουάριο του 2008 και μια δεύτερη τον περασμένο Οκτώβριο. Ο «Αγγελιαφόρος» θα περάσει για τρίτη φορά τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και τελικά θα καταλήξει να τεθεί σε τροχιά γύρω του τον Μάρτιο του 2011.


Η διαστημοσυσκευή «Αγγελιαφόρος» της NASA ξεκίνησε για τον Ερμή τον Αύγουστο του 2004. Μέχρι τώρα έχει χαρτογραφηθεί αισίως το 90% της επιφάνειας του Ερμή.Από το δεύτερο προσπέρασμά του, σε απόσταση 200 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του Ερμή, μας έστειλε 1.200 έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, αποκαλύπτοντάς μας ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας του πλανήτη απ’ ότι είχαμε ήδη χαρτογραφήσει, φτάνοντας αισίως το 90% ολόκληρης της επιφάνειας.

Ο «Αγγελιαφόρος» ανακάλυψε έναν τεράστιο νέο κρατήρα, που ονομάστηκε Ρέμπραντ, με διάμετρο 700 χλμ. και ηλικία 3,9 δισ. ετών.


Παρόλο που εκ πρώτης όψεως ο Ερμής μοιάζει πολύ με τη Σελήνη, ο «Αγγελιαφόρος» μάς αποκάλυψε ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δυναμικό πλανήτη, με ηφαιστειακή δραστηριότητα στο παρελθόν που καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του. Μεταξύ των άλλων ανακαλύφθηκε ότι η ατμόσφαιρα, η μαγνητόσφαιρα και το γεωλογικό παρελθόν του μοιάζει με του Άρη.
Ανακαλύφθηκε επίσης κι ένας τεράστιος νέος κρατήρας, που ονομάστηκε Ρέμπραντ, με διάμετρο 700 χλμ. και ηλικία 3,9 δισ. ετών. Στην αραιή ατμόσφαιρά του ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ενώ το μαγνητικό του πεδίο, αν και 100 φορές πιο αδύναμο, μοιάζει με εκείνο της Γης, γεγονός που σημαίνει ότι το εσωτερικό του Ερμή είναι μερικώς τουλάχιστον σε ρευστή κατάσταση.
Πριν από τον «Αγγελιαφόρο» τη γειτονιά του Ερμή είχε επισκεφτεί μόνο ο «Μάρινερ 10». Τον επισκέφτηκε όμως όχι μία, αλλά 3 φορές σε περίοδο ενός έτους από τον Μάρτιο του 1974 έως τον Μάρτιο του 1975.
Ο «Μάρινερ 10» είχε φωτογραφίσει τη μισή περίπου επιφάνεια του Ερμή, στέλνοντάς μας 10.000 περίπου φωτογραφίες. Ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά της επιφάνειας που εντόπισε ο «Μάρινερ 10» ήταν και ένα τεράστιο λεκανοπέδιο που ονομάστηκε Λεκανοπέδιο των Θερμίδων (Caloris). To λεκανοπέδιο αυτό έχει διάμετρο 1.400 χλμ. και ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας σύγκρουσης του Ερμή με έναν αστεροειδή που πρέπει να είχε διάμετρο 100 χλμ. Ο αστεροειδής αυτός έπεσε στην επιφάνεια με ταχύτητα 500.000 χλμ. την ώρα που, κατά ένα μεγάλο μέρος, οφειλόταν στη μεγάλη βαρυτική δύναμη την οποία εξασκούσε πάνω στον επερχόμενο αστεροειδή ο Ηλιος.
Τεράστιες χαράδρες ύψους 3.000 μέτρωνΗ επιφάνεια του Ερμή καλύπτεται και από τεράστιες χαράδρες με μήκη που ξεπερνούν τα 500 χλμ. και ύψη που ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι χαράδρες αυτές είναι ρήγματα που δημιουργήθηκαν καθώς ο τεράστιος σιδερένιος πυρήνας του Ερμή συρρικνωνόταν. Η συρρίκνωση αυτή επήλθε με την αργή στερεοποίησή του, που σημαίνει ότι ο Ερμής είναι σήμερα μικρότερος απ’ ότι ήταν πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Ένα τέτοιο ρήγμα ονομάζεται Santa Maria Rupes με βάθος 3.200 μέτρων. Αν ρίχνατε μια πέτρα από την κορυφή του ρήγματος αυτού θα χρειαζόταν 130 περίπου δευτερόλεπτα για να φτάσει στη βάση του, αφού η βαρύτητα του Ερμή είναι 3 φορές μικρότερη από τη βαρύτητα στη Γη μας.
Σε απόσταση μικρότερη των 70 εκατ. χλμ. ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο καψαλίζεται συνεχώς από τις ακτίνες του. Στο αφήλιό του οι μεσημεριανές θερμοκρασίες στην επιφάνεια φτάνουν τους 285 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο περιήλιο η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 430 βαθμούς Κελσίου, 7,5 δηλαδή φορές τη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης (57,7 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 1922).
Αντίθετα, οι νύχτες του Ερμή είναι ιδιαίτερα παγερές και φτάνουν τους -180 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 7 φορές πιο κρύες από τη θερμοκρασία που επικρατεί στην κατάψυξη του ψυγείου σας. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας που επικρατεί στον Ερμή (610 βαθμοί Κελσίου) είναι η μεγαλύτερη απ όλους τους πλανήτες. Το πεπρωμένο, πάντως, του Ερμή είναι διαγεγραμμένο από τώρα. Αφού αυτός είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο, θα είναι επίσης και ο πρώτος πλανήτης που θα καταστραφεί όταν ο Ήλιος μας φτάσει στο στάδιο της μετατροπής του σε κόκκινο γίγαντα σε 5 περίπου δισ. χρόνια από σήμερα.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου