5/8/09

Καλά φυλαγμένο το μυστικό των μεγαλίθων στα νησιά του Πάσχα

Αναπάντητα από τους επιστήμονες μένουν μέχρι σήμερα τα ερωτήματα για την προέλευση των πρωτόγονων και γιγάντιων διαστάσεων πετρών.




«Μενίρ, κρόμλεχ»... Άγνωστες λέξεις, όχι όμως για όσους έχουν «μυηθεί» σε προβληματισμούς που απασχολούν ερευνητές από την αρχαιότητα, για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη, τους διάφορους σχηματισμούς μεγαλίθων, ανά την υφήλιο.
Ποιος, πότε και πώς «έσπειρε» τις πελώριες πέτρες σε όλα τα άκρα της οικουμένης; Είναι, άραγε, κάποια άγνωστη ράτσα γιγάντων ή … εξωγήινοι, οι «πρωτομάστορες» των πελώριων πέτρινων κατασκευασμάτων, τα οποία όσοι συναντούν μένουν εμβρόντητοι;
Από το νησί του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τους μυστηριώδεις σχηματισμούς στο Στόουνχεντζ της Βρετανίας και τους πολυάριθμους μεγάλιθους σε χώρες των Βαλκανίων, οι ερευνητές προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα για την προέλευση τους.
Αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας θεωρείται η περιγραφή των γιγαντιαίων στενόμακρων όρθιων πετρών (μενίρ), τα οποία οι ερευνητές συναντούσαν το 19ο αιώνα στη Γαλλία.
Η σχετική διεθνής επιστημονική διάσκεψη στη Σόφια δεν κατάφερε να αποκαλύψει τα αιώνια μυστικά των μεγαλίθων, ενώ μάλλον πρόσθεσε νέα ερωτήματα και υποθέσεις σε εκείνα που προϋπήρχαν.
Ανάμεσα στους εισηγητές, σε επιστημονική ημερίδα που έγινε στα γραφεία της 'Ένωσης Βούλγαρων Αρχιτεκτόνων, ήταν και ο Έλληνας ερευνητής Κώστας Μαρίτσας, ο οποίος είναι γνωστός στο βουλγαρικό κοινό από το βιβλίο του «Πολιτισμός και φυσική επιλογή», που μεταφράστηκε στη βουλγαρική γλώσσα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρίτσα, αρκετοί από τους μεγαλίθους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ιδιόμορφα σκηνικά για τις ανάγκες των θρησκευτικών και άλλων τελετών προς τιμήν αρχαίων θεοτήτων, μέσω των οποίων οι μακρινοί πρόγονοί μας έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου θεάτρου.
Στο ίδιο συνέδριο, η επιστήμονας Βαλερία Φολ υπενθύμισε πως ο Παυσανίας απέδιδε στους Κύκλωπες την ανέγερση των μεγαλιθικών οικοδομημάτων στις Μυκήνες και την αρχαία Τύρινθα.



Πηγή:

www. kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/04/2009_275065

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου