7/8/09

Εικόνες εξωπλανήτη μέσω «Κέπλερ»

Πέντε μήνες μετά την εκτόξευσή του σε τροχιά, με βασική αποστολή να βρει άλλους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα (εξωπλανήτες), που να μοιάζουν με τη Γη, το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» έστειλε πίσω στο κέντρο ελέγχου εντυπωσιακής ακρίβειας φωτογραφίες ενός εξωπλανήτη, σαν το Δία, σε απόσταση περίπου 1.000 ετών φωτός, όπως ανακοίνωσε η NASA, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Η NASA εμφανίστηκε άκρως ικανοποιημένη όχι μόνο από τις εικόνες του νεο-ανακαλυφθέντος «καυτού Δία» (με την κωδική ονομασία HAT-P-7-B), αλλά κυρίως από το πόσο καλά λειτουργεί το «Κέπλερ» (που βρίσκεται ακόμα σε φάση ρυθμίσεων των οργάνων του) και τις υποσχέσεις που φέρνει για μελλοντικές ανακαλύψεις.
Η σχετική παρουσίαση της ανακάλυψης, από τον επικεφαλής της αποστολής του «Κέπλερ» Γουίλιαμ Μπορούκι, έγινε με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”.
Ο εξωπλανήτης, με θερμοκρασία άνω των 2.300 βαθμών Κελσίου, είχε πάντως ήδη ανακαλυφθεί και από επίγεια τηλεσκόπια, παρόλα αυτά η εκ νέου ανακάλυψή του αποτελεί την επιβεβαίωση ότι το «Κέπλερ» δουλεύει μια χαρά.
Το «Κέπλερ», που κόστισε γύρω στα 600 εκατ. δολ., θα εστιάσει την έρευνά του για εξωπλανήτες σε 4,5 εκατ. άστρα (εκ των οποίων περίπου 100.000 είναι κατ’ εξοχήν υποψήφια για εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους) που βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στους αστερισμούς «Κύκνος» και «Λύρα» του γαλαξία μας.
Το τηλεσκόπιο είναι εφοδιασμένο με την μεγαλύτερη κάμερα που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, έχοντας μια διάταξη CCDs της τάξης των 95 megapixel, που του επιτρέπει να βλέπει πράγματα που δεν μπορούν να δουν τα επίγεια τηλεσκόπια, ούτε το «Χαμπλ».
Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι μέχρι το 2012 θα έχουν διαμορφώσει μια εικόνα για το αν υπάρχουν πολλοί πλανήτες σαν τη Γη στο γαλαξία μας ή τελικά είμαστε μόνοι μας.

Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου