5/8/09

Βρήκαν κεραμικά 18.000 ετών


Τα θραύσματα των κεραμικών που βρέθηκαν στην επαρχία Χουνάν της Νοτιοδυτικής Κίνας έχουν ηλικία περίπου 17.500 - 18.300 ετών, όπως αποκάλυψε η ακριβής μέθοδος ραδιοχρονολόγησης μέσω άνθρακα.

Στο ίδιο σπήλαιο, όπου βρέθηκαν τα κεραμικά και το οποίο ονομάζεται Γιουτσανιάν, είχαν ανακαλυφθεί και τα αρχαιότερα υπολείμματα ρυζιού, το 2005, ενώ η ευρύτερη περιοχή θεωρείται σημαντικός μεταβατικός κρίκος ανάμεσα στους παλαιότερους παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες που ζούσαν σε σπήλαια και στους νεολιθικούς αγρότες που εμφανίστηκαν αργότερα.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να εντείνουν την επιστημονική διαμάχη που υπάρχει εδώ και χρόνια, αν η αγγειοπλαστική εμφανίστηκε πρώτα στην Κίνα ή την Ιαπωνία. Η ανθρωπολόγος Τρέισι Λου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό τελικά η αγγειοπλαστική να εμφανίστηκε λίγο-πολύ ταυτόχρονα σε αρκετά διαφορετικά μέρη της Ανατολικής Ασίας, από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.
Η πρώτη χρήση των κεραμικών ήταν για την αποθήκευση και το μαγείρεμα της τροφής, ενώ αργότερα πήραν τον χαρακτήρα των συμβόλων εξουσίας και των καλλιτεχνικών δημιουργιών.
Στην Ανατολική Ασία τα πρώτα κεραμικά σκεύη από πηλό ψημένο στη φωτιά εμφανίστηκαν κατά την ύστερη παλαιολιθική περίοδο, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την εμφάνιση των πρώτων κεραμικών στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν από 10.000 περίπου χρόνια, με την εμφάνιση των πρώτων αγροτικών νεολιθικών οικισμών.
Η ανακάλυψη έγινε από την αρχαιολόγο Ελιζαμπέτα Μποαρέτο του Ινστιτούτου Επιστημών του Ισραήλ και τον αρχαιολόγο Σιάο Χονγκ Γου του πανεπιστημίου του Πεκίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου